NápojeRecepty pro přípravu nápojů, jejich podávání a uskladňování

USKLADŇOVÁNÍ VÍNA

Publikováno 08.04.2024 v 18:21 v kategorii USKLADŇOVÁNÍ NÁPOJů, přečteno: 40x

Je dobré vědět, že ne každé víno je vhodné k archivaci. Víno ukládáme do vodorovné polohy. Pro správné skladování vína je důležitým předpokladem stálá teplota. Optimální teplota je mezi 9-14 C. Ke skladování vína by měly být prostory dobře větratelné. Optimální vlhkost je 70-80% (která zabraňuje vysychání korku a napadení plísněmi). Víno je vhodné skladovat ve tmavých prostorách, bez přístupu slunečních paprsků. Pro osvětlení skladovacích prostor je vhodné použít pouze slabší zdroj světla (například žárovka či zářivka). Jestliže máme k dispozici víno pro běžnou spotřebu (ne pro delší uskladnění), pak není vhodné je skladovat příliš dlouhou dobu. Lahvová vína k běžné spotřebě je vhodné zkonzumovat v průběhu několika měsíců (max. jednoho roku).