PODÁVÁNÍ NÁPOJŮ
Publikováno 05.04.2024 v 18:24 v kategorii PODÁVÁNÍ NÁPOJů, přečteno: 34x
V rodinách se podání nápojů většinou odlišuje podle toho, zda jde o běžné denní stolování či zda podáváme nápoje při svátečním nebo výjimečném stolování. Při běžném denním stolování používáme jako nápojové sklo na nealkoholické i alkoholické nápoje sklo silnostěnné. Také tento druh skla by měl být pro všechny členy rodiny jednotný.
TYPY SKLENIC – dezertní, kořeněné, bíle nebo červené víno, moselské a rýnské, římský pohár, špička, miska, flétna, poháry na pálenky, poháry na whisky, na likéry napoleonky, poháry na vodu, poháry na nealkoholické nápoje, pohár na pivo, souprava na bowle.
ROZMÍSTĚNÍ SKLENIC – Sklenice na nápoje stavíme za sebou v pořadí, ve kterém budou nápoje následovat. Sklenici pro první nápoj (zpravidla aperitiv) pokládáme jeden cm nad nůž pro hlavní pokrm.
SHODA CHUTÍ S PODÁVANÝMI POKRMY- nápoje mají být ve vhodné chuťové shodě s podávanými pokrmy. Jako aperitiv obvykle podáváme dobrý vermut s kouskem citrónu a s kostkami ledu (z pitné vody) ve zvláštní nádobce. Nebo můžeme nabídnout vodku, becherovku, vhodný míchaný nápoj či skleničku dobře vychlazeného plzeňského piva.
DIŽESTIV (DIGESTIVE) – je nápoj, který je podáván vždy na závěr stolování. Jako dižestiv se podává koňak, vodka, whisky, bylinné likéry (becherovka, krémové likéry, apod.). Dižestivní nápoje se podávají současně s kávou.
PODÁVÁNÍ VÍNA – k bílým masům podáváme víno bílé. K tmavým masům podáváme víno červené. Jestliže si nejsme jisti s výběrem vín, nalijeme tzv. víno suché. Chuťově výrazné víno je možné podávat k sýrům. Sekt můžeme nabídnout ke sladkým dezertům. Při podávání vína platí zásada, že z právě načaté láhve si nejdříve trochu vína nalije hostitel, který tak předejde tomu, aby se do vína určeného pro hosty dostaly úlomky korku, které se mohou při otevírání lahví drolit.Podávání vína by měl seommelier zahájit představením vína, to znamená, že představí víno jako takové, ale také představí výrobce, odrůdu vína, ročník a původ. Při tomto představování vína by měl láhev držet tak, aby hosté mohli vidět etiketu. Jestliže je host spokojený s představeným vínem, dává sommelierovi pokyn k otevření láhve.
PŘED PODÁVÁNÍM VÍNA je zapotřebí znovu opatrně otřít hrdlo láhve ubrouskem a poté sommelier odlije trochu vína osobě, která jej objednala. Jestliže je host s vínem spokojeným poté mohou být obslouženi také ostatní sedící u stolu.
NALÉVÁNÍ VÍNA - Podle pravidel se nalévá z pravé strany. Nakonec sommelier dolije pohár vína tomu, kdo víno ochutnal.
TEPLOTA VÍNA – Víno je zapotřebí podávat patřičně vychlazené. Teplota bílého vína by měla dosahovat 10-12°C. Teplota červeného vína 16-19°C. Sekt 6-8°C.