NápojeRecepty pro přípravu nápojů, jejich podávání a uskladňování

O MLĚKU

Publikováno 05.04.2024 v 17:03 v kategorii O NÁPOJÍCH, přečteno: 36x

Mléko je jedinou potravinou, ve které jsou zastoupeny v nejvhodnějším poměru všechny látky potřebné k výživě těla, a to v nejlehčeji a nejlépe stravitelné formě. Mléko člověka živí a chrání lidské zdraví.


Co mléko obsahuje? Mléko obsahuje všechny hlavní živiny, bílkoviny, tuky, sacharidy (cukry), vitaminy a nerostné soli. Mléčné bílkoviny jsou biologicky nejcennější. Mléčný tuk obsahuje důležitý protiinfekční vitamin A (popřípadě protikřivičný vitamin D) a další vitaminy skupiny B. Vitaminu C obsahuje mléko jen velmi malé množství. Z nerostných látek mléko obsahuje především vápník a fosfor. Vápník obsažený v mléce chrání lidskou potřebu vápníku ze dvou třetin. Pro nervovou tkáň má význam také fosfor.

Zahřátí mléka na určitou teplotu se nazývá pasterizace. Při pasterizaci se zneškodňují rozkladné, případně choroboplodné zárodky. Mléko pasterizované nesvařujeme. Svařujeme pouze mléko čerstvé, nadojené a spotřebované pouze v domácnosti rolníka (sedláka).


Druhy mléka – kravské, kozí a ovčí.


Kozí mléko – obsahuje stejné živiny a ochranné látky jako mléko kravské. Vyrábí se z něj chutný kozí sýr (který se také jako specialita udí).


Ovčí mléko – od kravského mléka se odlišuje výraznější žlutější barvou. Je specifické typickým pachem a příchutí. Pro městské domácnosti má největší význam jako surovina pro výrobu sýrů.