O MLĚKU
Publikováno 05.04.2024 v 17:03 v kategorii O NÁPOJÍCH, přečteno: 36x
Mléko je jedinou potravinou, ve které jsou zastoupeny v nejvhodnějším poměru všechny látky potřebné k výživě těla, a to v nejlehčeji a nejlépe stravitelné formě. Mléko člověka živí a chrání lidské zdraví.
Zahřátí mléka na určitou teplotu se nazývá pasterizace. Při pasterizaci se zneškodňují rozkladné, případně choroboplodné zárodky. Mléko pasterizované nesvařujeme. Svařujeme pouze mléko čerstvé, nadojené a spotřebované pouze v domácnosti rolníka (sedláka).
Druhy mléka – kravské, kozí a ovčí.
Kozí mléko – obsahuje stejné živiny a ochranné látky jako mléko kravské. Vyrábí se z něj chutný kozí sýr (který se také jako specialita udí).
Ovčí mléko – od kravského mléka se odlišuje výraznější žlutější barvou. Je specifické typickým pachem a příchutí. Pro městské domácnosti má největší význam jako surovina pro výrobu sýrů.