NápojeRecepty pro přípravu nápojů, jejich podávání a uskladňování

O KÁVĚ

Publikováno 05.04.2024 v 17:02 v kategorii O NÁPOJÍCH, přečteno: 32x

O KÁVĚ – zásluhu na objevení kávy mají kozy jistého arabského pastýře, kterému se zatoulaly. Pastýř je nalez při okusování bobulek z obyčejného keříku. Během té noci kozy ani chvíli nespaly a vyváděly až do rána. Proto pastýř zašel do kláštera, aby se poradil o vyhnání zlého ducha z koz. Když představený dervišů příběh vyslechl, vyhledal zmíněné keříky a z neznámých bobulek si uvařil nápoj. Nápoj byl skutečně omamující a stal se hitem své doby. Jeho dobrá pověst pronikla z arabských zemí do Evropy. Káva si své místo získala především svými povzbuzujícími účinky. Do střední Evropy kávu přinesli Belgičané v roce 1624. Na našem území se káva začala pít v roce 1698 v Jindřichově Hradci. Kolem roku 1700 přišel z Damašku do Prahy Gorgos Hatalas II. Damaški, latinsky zvaný Georgius Deodatus Damascenus. V roce 1714 dosáhl měšťanského práva a povolení ke zřízení pražské kavárny v domě U zlatého hada. V kávě je obsaženo přibližně 300 látek, z nichž nejdůležitější je kofein, jenž tonizací nervového systému potlačuje únavu a ospalost, zvyšuje sekreci zažívacích šťáv a zlepšuje prokrvení srdce a svalstva.