NápojeRecepty pro přípravu nápojů, jejich podávání a uskladňování

O ČAJI

Publikováno 05.04.2024 v 17:00 v kategorii O NÁPOJÍCH, přečteno: 28x

O ČAJI – Rod Camellia sinensis, do něhož čajovník patří, nese svůj latinský název po jezuitovi Camellovi, který jako misionář působil na ostrově Luzon na Filipínách. Byl to ve skutečnosti český lékárník Jiří Kamel z Brna, který původně pokládal čajovník za kamélii.


Co obsahuje čaj – Čaj obsahuje kofein (2-4%). V šálku silného čaje je obsaženo 0,05 gramu kofeinu (což odpovídá jedné tabletě proti bolení hlavy). Čaj obsahuje na sto třicet chemických látek, z nichž nejvýznamnější jsou třísloviny: katechiny, polyfeny a jejich sloučeniny, které se vyznačují vysokou biologickou aktivitou. Čaj obsahuje také vitaminy B, B1, A, C a P. Všechny složky čaje jsou vzájemně propojeny, proto je obtížné určit, která z nich je nejvýznamnější.


Přísady - Bílým cukrem můžeme čaj zbytečně pokazit. Je lépe použít med, který je vynikající jak díky své chuti, tak především ze zdravotního hlediska. Medem se přichucuje čaj tehdy, jakmile již není vřelý, aby se nezničily nejkvalitnější složky medu. Přichutit se dá čaj také skořicí, anýzem nebo vanilkou, které přidáváme už v době louhování čaje v malém množství.