JABLEČNÝ MOŠT (přibližně na 5-6 litrů)
Publikováno 05.04.2024 v 18:17 v kategorii RECEPTY - NÁPOJE Z OVOCE, přečteno: 23x
10 kg jablek
10 g želatiny
Jablka omyjeme, rozčtvrtíme a odstraníme jadřince. Nahrubo je nastrouháme, prohřejeme asi 10 minut při teplotě 60 stupňů C a prolisujeme přes řídké plátno nebo dáme do odšťavňovače. Ve 150 ml studené vody necháme nabobtnat želatinu, kterou pak rozpustíme ve 200 ml horké vody a vlijeme do moštu, který necháme odležet v chladu a v temnu nejméně 24 hodin. Jestliže je mošt sladší, můžeme ho zředit převařenou nebo destilovanou vodou v poměru přibližně 4:1. Čirou tekutinu pak hadičkou stočíme do suchých lahví a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 stupňů C. Pak láhve uzavřeme.